Web Site Geliştirme Teknikleri

1- Tasarım Site tasarımı öncelikle, kullanıcı beklentileri ve ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Tasarım sitenin görünümüdür. İyi olarak nitelendirilebilecek tasarım, yüksek kalitede, amaca uygun ve verdiği mesajı destekler nitelikte olmalıdır. Sadece güzel bir giriş sayfası olmaktan öted, kullanılan görsel öğelerin ve yapının bir bütünlük içinde olması ve objelerin bu amaca hizmet eden şekilde tasarlanmış ve de düzenlenmiş olması önemlidir.

2- Navigasyon Site akışı ve yönlendirilebilirlik önemli olup, aynı zamanda anlaşılabilir ve kullanılabilir nitelikte yapılandırılmış omalıdır. Sitenin yapısı ve akışı, içeriğin organizasyonunu, bilginin önceliğini, sitede kullanılan metodu gösterir. Yapısı ve akışı iyi olan siteler, tutarlı, açık ve aradığınızı sezgi yoluyla rahatça bulabildiğiniz sitelerdir. Bu tür sitelerde oluşturulan zihinsel model, aradığınız bilgiyi nerde bulacağınızı, tıkladığınızda karşınıza neyin çıkacağını bilmenizi sağlar. Akışın iyi olması da, gitmek istediğiniz yere en hızlı şekilde gidebilmeniz ve sitenin içeriğinin derinlik ve genişliğine kolayca giriş yapabilmekle anlaşılır.

3- İçerik Sitenin içeriği, hedef kitleye uygunluğu, güncelliği ve ilgi çekicilik yönleri önemli olup, sitedeki metinlerin, gerekli mesajları etkin aktarabilmesi de önemli olmaktadır. İçerik, sitede verilen bilgi olup, sadece metinden ibaret değildir. Müzik, ses, animasyon ya da video görüntüleri, sitede iletişimi sağlayan her türlü araç içerik olarak nitelenebilir. İyi olarak değerlendirilecek içerik, amacına uygun olan, izleyici için cazip ve alakalı olan içeriktir. Web için geliştirildiği, kısa, açık ve anlaşılır olduğunu gösterebilmelidir. İyi içerik ana fikrini ortaya koymalı, bilgi verici, kullanışlı ya da eğlenceli olması yanında her zaman daha fazlasını istemenizi sağlamalıdır.

4- Teknoloji Sitenin, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için uygun web teknolojileri kullanıcıyı memnun edecek ve beklentilerini fazlasıyla karşılayacak nitelikte kullanılabilir olmalı, farklı platformlar ve farklı tarayıcılar la da uyumlu olmalıdır.

5- Etkileşim Kullanıcılar, site sahibi ile kolay ve de etkin bir şekilde etkileşim ve iletişime geçebilmelidirler. Etkileşim (interaktivite), ziyaretçinin aktif olarak katılımına izin veren sitedir. Etkileşimin iyi olması, ziyaretçinin daha sonra ne tıklayacağını seçmesinden öte, kullanıcının almasına ve vermesine de olanak sağlarken, ziyaretçinin sadece seyirci olmayıp katılımcı ve katkı verici olmasını da sağlar. Etkileşim, web ortamını diğer mecralardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Etkileşimin olması, webi kullanırken, sadece bir gazete, dergi okumaktan, TV seyretmekten öte bir şey yaptığınız duygusunu pekiştirir.

6- Pazarlama Sitenin, çevrimiçi pazarlama ve tanıtım konusundaki etkinliği, arama motorlarındaki görünürlük seviyesi; konusu ile ilgili kelimelerle yapılan aramalarda listelenme derecesi; kurumsal kimliğini yansıtma başarısı gibi kriterler de önemli unsurlardır.

7- Yaratıcılık/Yenilik Sitenin, mimari, tasarım, içerik ve teknoloji açısından yaratıcı ve/veya yeni yaklaşımlar sunabilmesi de önemlidir.

8- Gizlilik Politikası/ Bilgi Güvenliği Sitenin kullanıcı bilgilerinin gizliliğine ve güvenliğine yönelik politikalarının oluşturulup oluşturulmadığı, gerekli açıklamalar ve önlemlerin yeterliliği, sitede sunulup, sunulmadığı hususları da web sitelerinde aranan özelliklerdir.

9- Genel Deneyim/ Kullanılabilirlik Kullanıcının, ziyaretçinin site üzerindeki genel deneyimi, yani sadık kullanıcıları tarafından sık sık ziyaret ediliyor olması , bülten için kayıt olması, arkadaşlarına e-postayla tavsiye etmesi, sitede belli bir süre kalması, sitenin merak uyandırdığı, ziyaretçinin ayrıcalıklı bir deneyim yaşaması da sitelerin kullanılabilirliği açısından önemldir.

10- Görme Engellilere Uygunluk Görme engellilere, internet teknolojileri kullanılarak web ortamında sunulan bilgi, hizmet ve ürünlerden faydalanabilmesine olanak tanıması ve görme engellilerin de internet ortamında kendilerine yer ve imkan bulmalarına olanak sağlanabiliyor olması da oldukça önemlidir.

Görme Engelliler İçin Web Siteleri Aşağıdaki Kriterlere Uygun Olmalıdır :

  • Jpg dosyaların altında metin açıklamasının yer alması
  • Üyelik için, güvenlik kodlarının isteğe bağlı olarak dinlenebilir olması
  • Sayfa içerisinde kullanılan linklerin tab veya klavye ile erişilebilir olması ve enter ile linklerin çalışması
  • Verilen linklerin etiketlenmesi
  • Başlıklandırmaların anlamlı şekilde, belirli bir sırada yapılması
  • İsteğe bağlı olarak sayfaların yenilenebilmesi
  • Az da olsa görebilenler için, karakterlerin istenilen boyuta getirilebilmesi
  • Şablonlarda sütun ve satırların doğru adlandırılması

KOBİ PAKETİ

3.Göz Media’nın desteği KOBİ’leri güçlendiriyor!

KOBİ’lerin ticari faaliyetlerinde ihtiyaç duyabileceği tüm dijital medya ürünleri özel avantajlarla bu pakette sunuyoruz!
KOBİ PAKETİ